RAZVOJ MOČI TEKAČA 1. del

RAZVOJ MOČI TEKAČA 1. del

GIB

Tek, o katerem bom pisal danes in vam predlagal program vadbe, je gibanje, pri katerem se gib ciklično ponavlja. In vedno, ko uporabim termin moč, me ta popelje v fitnes med orodja, uteži in kupe mišic ter nabildanih teles. No danes, v 21. stoletju pa ni več tako. Zadeva ne more biti več tako ozko usmerjena, to je pravzaprav nemogoče.

Kajti, če bi bila, bi bilo sila dolgočasno trenirati v fitnesu in se “valjati” po napravah, izvajati vaje predvsem za izolacijo mišice, kar v začetku devetdesetih (skoraj v pradavini), ni imelo nobene veze s pripravljenostjo športnika. V bistvu je bilo “cool”, popolnoma času primerno.

Dandanes si takega “predpotopnega” treninga ne predstavljam in nočem deliti znanja, kjer je profit treninga premajhen, predvsem pa bi se lahko pogovarjali o neučinkovitosti, neustreznosti in izgubi časa za tako obliko treninga.

SPECIFIČAN TRENING MOČI

Predlagam vam , specifičen trening moči. Tisti, ki s treningom z utežmi nimate izkušeni in podlage, se boste morali na tovrsten način treninga privajati vsaj 2-4 tedne. V tem času se bo telo navadilo na dražljaj z uporabo bremen in lastne teže.

Kaj sploh je razvoj moči tekača? Zahtevno vprašanje, zahteven odgovor Mnogi trenerji bi dali različna navodila, za nekatere vem, da bi bili drugačni od mojih.Zato bom nekatere stvari poskušal razložiti z opisom, utemeljenim v raziskavah in tako poskušal dokazati moje razmišljanje.

V trenerskih vrstah je vedno težko najti “tisti pravi, najboljši pristop”.V ečina trenerjev zelo težko dostopnih, zagovarjajo svoj prav in ne odstopajo od napisnega, pokazanega in povedanega.

Vsak trener misli in verjame, da je njegov princip najboljši. Zagovarjam prav to, saj trener mora verjeti in stati za svojim programom vadbe.

Vendar si dovolim, da prisluhnem tudi drugim, kaj prebrem ter velikokrat pogledam, kako drugi delajo in razmišljajo.

Se pa trenerji vedno premalo zavedajo, da je njihov trening le del celotnega procesa razvoja športnika.

Bilo bi skrajno “neumno”, če bi verjel, da je trening moči dominanten v razvoju tekača.

Takšen trening je samo del sestavljanke v celotnem mozaiku priprave tekača. Vse se zlaga kot “puzzle” in vsak delček ima svoje mesto in namen, da na koncu dobimo oziroma sestavimo kar najlepšo sliko.

PRVI KORAK

Prvi korak pri razvoju moči je trening generalne adaptacije telesa.

Le ta traja 2 do 4 tedne. Več ni potrebno ker mora tekač izvajati specifičen trening.

Trening generalnega razvoja moči vsebuje vaje za celotno telo, ravnotežja, stabilizacije, razvoja moči in aktivacije.

Izvaja se 15 do 20 ponovitev, pri katerih teže niso visoke, dražljaj pa je relativno nizek.

Mišice, kosti in telo se prilagodijo na vadbo. Ko se zaključi prva generalna faza razvoja moči, se začne izvajati faza specifične priprave tekača. O tem bom bom več pisal v drugem, nadaljevalnem delu članka.

Oba treninga sta zelo pomembna, saj pripomoreta k boljšemu razvoju tekaške učinkovitosti. Poudariti je potrebno – da specifičen trening vpliva na propulzivne faze pri odrivu, na večjo moč, izboljša dolžino tekaškega koraka in ima neposredni vpliv na zaščito tekača pred poškodbami.Marko Mrak

Za komentiranje morate biti prijavljeni.