Posebnosti teka v naravi

Posebnosti teka v naravi

Tek v naravi po brezpotjih je specifičen, saj je na urbanih poseljenih območjih “varnost” tekača zagotovljena, pri teku po brezpotjih pa se tekač zanaša le nase, na svojo opremo in pripravljenost.

Če ste začetnik, nikakor ne poskušajte solo podvigov po brezpotjih, ker je specifika porabe energije pri teku po brezpotjih višja kot pri teku na urbanih območjih. Neraven teren pomeni hitrejši mišični odziv in boljšo navezo mišice, proprioceptorjev in živčevja, saj je naveza stabilizacije sklepov bistveno višja kot pri teku po makadamu ali asfaltu.

Začnite v družbi

Ko se odločite, da boste začeli teči po brezpotjih, si prve treninge omislite po terenu, ki ga že poznate oziroma za katerega lahko rečete, da poznate njegovo konfiguracijo in vzpone. Pot enostavno morate poznati, saj so poraba energije, naveza stabilizacije sklepov in napor pri takem teku precej drugačni od poznanega teka po urejenem terenu. Najbolje pa je, da se za tek dogovorite z nekom, ki že ima izkušnje z gorskim tekom. Razlogi so preprosti: tekli boste z nekom, ki teče več časa, je bolj izkušen in vam lahko pomaga s številnimi napotki, kako začeti. Poleg tega vaš izkušeni sotekač pozna teren, kar pomeni, da bo vajin tek sproščujoč, saj si vam ne bo treba beliti glave z iskanjem poti.

Energija

Tudi če se odločite za krajše teke, morate biti pripravljeni in založeni z geli in vodo. Brezpotja so lahko nepredvidljiva in kaj hitro se lahko zgodi, da se idealen tek spremeni v iskanje poti, izčrpanost, dehidracijo in še kaj drugega, kar vpliva na raven energije in gibanje. Pri prehitrem teku lahko že v 60 do 90 minutah “srečamo zid” in ostanejo nam samo še hoja, opotekanje in upanje na pomoč. Ker je poraba energije pri teku po brezpotjih višja od porabe pri teku po urejenem terenu, lahko raven, na kateri ostanete brez energije, dosežete še hitreje. Prav zato se je treba opremiti z geli, vodo, telefonom in merilcem srčnega utripa, saj morate na vsakem koraku vedeti, kje ste in koliko časa tečete v območju, v katerem se energija obnavlja izključno iz mišičnih depojev glikogena. Priporočljivo je, da imate za vodo, gele, vetrovko in mobilni telefon (če se kaj zgodi) nahrbtnik, namenjen za tek.

Mišice

Če je v dolini toplo, je lahko na višini mrzlo, piha veter in zaradi oblakov se lahko v zelo kratkem času popolnoma spremeni temperatura. Nizke temperature negativno vplivajo na mišičevje, kar se lahko na območjih, višjih od 800 m, zgodi v zelo kratkem času. Hladna mišica je v živčno-mišični navezi počasnejša. Čeprav se živčevje trudi obdržati visoko raven aktivacije, je odziv počasnejši. Raziskave kažejo, da zaradi mraza pride do sprememb v mišičnih vlaknih in njihovi odzivnosti, s tem pa se zmanjšajo mišična akcija, moč in mišično krčenje. Pri temperaturnih poskusih (pri čemer gre za temperaturo mišice in ne zraka) med 25 °C in 35 °C so imeli tekači, pri katerih so bile mišice hladnejše, nižjo hitrost, poraba energije pa se jim je občutno povečala.

Tehnika teka

Vrhunski gorski tekači imajo odlično tehniko teka, saj je njihov korak kratek in frekvenca visoka, saj znaša od približno 90 do 110 korakov v minuti. Takšen način teka je priporočljiv za gorski tek, saj je pri njem napor nižji kot pri dolgih korakih, pri katerih mora mišica generirati visoko silo, s tem pa se porablja več energije, saj se v danem trenutku vključi več mišičnih vlaken. Reakcija je hitrejša, odzivnost in obvladovanje telesa pa sta seveda na višji ravni.

Kratki koraki s povečano frekvenco so ključ gorskega teka. Kako doseči visoko frekvenco? Trening atletske abecede vpliva na odlično medmišično koordinacijo in frekvenco, trening na nevrokoordinacijski lestvici pa vpliva na krajši korak ter jasno zavestno krajšanje koraka in povečevanje frekvence.

Oprema

Brez dvoma je ključnega pomena, saj zagotavlja dobro zaščito telesa pred neugodnimi vremenskimi vplivi in stabilizacijo ter zaščito gležnja, ki je zaradi neravnega terena zelo izpostavljen. Odlični športni copati ne bodo nikoli tako dobri kot dobri “trail” copati, saj slednji omogočajo predvsem boljšo stabilizacijo gležnja, zaradi drugačnega podplata pa tudi veliko boljši oprijem in s tem manjšo porabo energije za tek. Nepogrešljiva je tudi vetrovka, ker nas ščiti pred neugodnimi vremenski vplivi in podhladitvijo. Pri izbiri tekaških oblačil morate zato vedno upoštevati, da je lahko vrhunska oprema pri gorskem teku odločilna, saj vas ščiti prav pred poškodbami in podhladitvami. Odličen pripomoček za tovrstni tek je tudi merilec srčnega utripa z GPS navigacijo in višinomerom. Ura Suunto Ambit pa ima še eno odlično lastnost: poti lahko določite doma iz naslonjača in ura vas na treningu sama vodi, kje teči.

Želim vam pestre tekaške dni ter obilo užitka in veselja ob odkrivanju novih izzivov. Ne pozabite na tri besede, s katerimi bo vaš tek prijetnejši, predvsem pa varnejši: voda, gel, oprema!

Za komentiranje morate biti prijavljeni.