PlanGoRun naš izziv

PlanGoRun naš izziv

Začetek je vedno zahteven …

Veliko potujem in nad oblaki vedno razmišljam o novih podvigih in izzivih. Zato sem ta članek pisal nad oblaki, pa ne da bi sanjaril, ampak včasih moraš leteti visoko, da prideš daleč. Zadnja leta je moj velik izziv PlanGoRun, aplikacija za tekače, ki pomaga bolje in uspešneje trenirati tistim, ki začenjajo s tekom, in seveda tudi ostalim, ki tečejo že dlje časa. Prva verzija PGR je nastala leta 2015 in je delovala leto dni, nato sem zadevo ugasnil, saj so bili stroški razvoja previsoki. Imela je tudi nekaj bistvenih pomanjkljivosti in je bila zgrešena predvsem v razvoju, saj ni bilo podpore za mobilne telefone in tablice. Večletno delo je čez noč ugasnilo, prav tako sem ugasnil tudi sam. Odločitev, da dokončno opustim aplikacijo, je bila ena mojih najtežjih v tem obdobju. Trgalo se mi je srce, ampak sem prišel do zaključka, da razvoj res ni šel v pravo smer.

Kjer je volja, tam je pot

Sledilo je obdobje z veliko razmišljanja o aplikaciji, o tem, kako bi lahko začel znova. Ker poznam veliko ljudi in na srečo je tudi obratno, ni trajalo dolgo, da sem uspel navezati stik z RCL računalniškim inženiringom. Hitro smo se dogovorili, da gremo skupaj v nov izziv, da začnemo od začetka in ustvarimo nekaj novega. Ni šlo vse gladko, saj se nam je zataknilo pri implementaciji že delujoče aplikacije za načrtovanje treningov. Če sem pošten, je najdlje trajalo pregovarjanje z neuspešnimi izvajalci, ki naj bi obstoječo aplikacijo uspešno vključili v novo internetno stran. Cilj je bil seveda jasen: vse mora biti popolno, program mora delati brez napak. Lani ta čas je že kazalo, da smo tik pred zagonom internetne strani, a žal se je ponovno pojavilo nekaj težav.

V zadnjih treh mesecih smo z veliko predanostjo, učenjem in s koraki naprej (včasih tudi nazaj :-))  PlanGoRun pripeljali tako daleč, da lahko končno prižgemo zeleno luč. Ni bilo lahko, ni bilo enostavno, a vodila nas je želja, da tekačem ponudimo najboljše od najboljšega. PlanGoRun je torej pred vami, mi pa se bomo trudili, da bo še boljši. Potrebovali smo korak naprej, kot je ta danes, ko rešitev predstavljamo širši javnosti. Verjamemo, da bomo z vašo pomočjo še boljši in  da bomo skupaj z vami gradili prihodnost.

Srečen sem, da je tako, saj je PlanGoRun naš »otrok«, ki ga vzgajamo in raste skupaj z nami in vami. Postaja večji, pametnejši ter včasih tudi navihan in nam kakšno tudi zagode.  Bodite potrpežljivi, ne jezite se, če ni vse tako, kot bi moralo biti. Vzemite to kot vzgojo otroka, pri kateri kaj spregledaš in se tega zaveš šele takrat, ko ti drugi odprejo oči.

Tekaški trening za vsakogar

V PlanGoRun je izdelanih več kot sto različnih treningov za štiri različne nivoje treniranja, ki predvidevajo 3 do 5 dni treningov na teden:

  • razvoj temeljev (BAZA),
  • napredek v tehniki, vzdržljivosti, hitrosti in ekonomičnosti (RAZVOJ),
  • tempiranje pripravljenosti za izbrano tekaško tekmovanje (FORMA),
  • fitnes trening za vse tiste, ki želijo optimizirati porabljen čas za trening (INTERVALNI TRENING).

Morda se ne boste vedno in v celoti strinjali z načrtovanjem ali samim treningom. Sam sicer izhajam iz dejstva, da smo vsi vpeti v službo, druge obveznosti in družino, zato moramo posledično trenirati čim bolj pametno. Na trgu je veliko različnih sistemov, nekdo prisega na dolžino, drugi na hitrost in intervale, tretji na količino treningov.

Treniraj in napreduj

V vrhunskem športu sem se naučil, da je bistveno, kako treniraš. Če treniraš počasi, boš počasen, če treniraš hitro, boš hiter. Bistvena komponenta pa je zavedanje, da so na drugi strani ljudje, ki potrebujejo načrt, da linearno napredujejo. Tak plan mora biti sestavljen iz vseh elementov progresivnega načrtovanja, v katerem aktiviraš vse bistvene komponente treninga in cilj.

Seveda je v športu tisoč poti, kako priti na cilj. Kot ima vsak slikar svoj stil slikanja, ima tudi vsak trener svoj način načrtovanja treningov (in poti do cilja). Moje delo z vrhunskimi športniki verjetno ne bi bilo tako uspešno, če ne bi od nekdaj planiral in poskušal biti v treningu kreativen, predvsem pa drugačen od ostalih. Moj moto je bil in je vedno enak: bodi pred konkurenco tako z idejami kot tudi z vadbo.

PlanGoRun je torej »plan« tekaškega treninga za vas. Pusti vam dovolj odprte roke in vas ne obremenjuje preveč. Je zabaven, včasih težak, predvsem pa načrtovan glede na vaše število dni treninga, ur treninga, vašo hitrost teka in vaš cilj.

Tecimo skupaj z roko v roki, PlanGoRun vam bo na voljo za vrhunske treninge, vi pa v teku predvsem uživajte! Tako bomo skupaj zmagovali še naprej.

Marko Mrak

Za komentiranje morate biti prijavljeni.