ABC tekaška oprema za začetnike

ABC tekaška oprema za začetnike

Teči začnemo že zelo zgodaj kot otroci in z leti izpopolnjujemo gibanje. V predpubertetni dobi (9-12 let) pa se zaradi razvoja in neaktivnosti sama tehnika teka poslabša in ni več tako ekonomična. Zato se v zrelejših letih zopet učimo teči, da je naš korak lahkoten, sproščujoč in harmoničen. Ti trije faktorji pa so poglavitni za dobro tekaško formo in sproščujoč tek.

Teči pomeni, da smo lahko aktivni vse leto, tudi v vremensko bolj neugodnih zimskih dneh. Tržišče nam ponuja veliko primerne obutve, ki ne prepušča vode (gore-tex), ki je stabilnejša in primerna za neutrjene terene. Tako lahko tečemo vedno in v vsakem vremenu. Poznam veliko tekačev, ki radi tečejo v dežju … ja v dežju, prav ste prebrali. Seveda ustrezno opremljeni (vetrovka, čepica, rokavice, termo flis in zimske tekaške hlače). Tak tek je sproščujoč in pri njem se vam ni treba izogibati sprehajalcem in psom.

Pravilna obutev …

Oprema tekača je pomembna tudi z vidika poškodb, saj večkrat opažam, da obutev in oblačila (predvsem majice) niso pravilno izbrani ali da je obutev prestara. Tekaška obutev je namreč nadvse pomembna, izbirati pa jo moramo glede na teren, tehniko postavitve stopal in na izkušenost tekača. Za tek morate imeti copate namenjene teku, predvsem zaradi sil, ki delujejo z najmanj trikratno silo telesne teže na telo in se prenašajo na trda tkiva. Tekaški copati, poleg dobre tehnike teka, blažijo sunke.

Visoko kakovosten tekaški copat je izdelan iz več plasti posebnih zmesi, ki na različnih delih podplata opravijo točno definirane blažitve glede na stopalni lok, omogočajo visoko fleksibilnost in oprijem, stabilizacijo pete in stabilizacijo podplata ter različne stabilizacije glede na normalno, pronatorsko ali supinatorsko postavitev stopala.

Pred nakupom se zato posvetujte s prodajalci športne obutve, saj vam bodo znali pomagati izbrati pravo obutev za vas. Ni pravilo: najdražje je najboljše. Prisegajte raje na: najprimernejše je najboljše za vas! Vedeti morate, da tekaški copati niso večni. Zamenjati jih morate, ko ste z njimi pretekli približno 1000 do 1400 kilometrov, in ne šele takrat, ko vam odpade podplat. Po velikem številu pretečenih kilometrov namreč popusti kompresija, ki drži podplat (ta je sestavljen iz več različno trdih gum), copat se raztegne in ne nudi več opore stopalu. Lahko je tudi neenakomerno obrabljen zaradi različne postavitve stopala.

… in oblačila

Ko tečemo v malce hladnejšem vremenu, so oblačila zelo pomembna. Največkrat nista več dovolj bombažna majica in vetrovka, ampak posebna majica, ki suši kožo in odvaja vlago iz kože na zunanjo stran (po domače „švic“ majica).  Tako zagotovimo, da se telo normalno hladi in ohranja toploto. Razlog za dobro opremo je preprost: hladiti telo, s tem pa zagotoviti, da nimamo na sebi mokre vlažne majice, ki v hladnem vremenu preveč hladi, se lepi na kožo in s tem ustvari odlične pogoje za prehlad.  

Poleti pa so primerne predvsem majice, ki so izdelane iz umetnih materialov in se hitro sušijo. Dražji modeli imajo tudi sistem kompresije, ki prispeva k boljšemu teku, saj se minimalizirajo tresljaji, ki nastajajo pri teku, ter pomaga pri boljšem pretoku krvi. Isto velja za tekaške hlače. Sam imam najraje srednje kompresijske, saj mi omogočajo največjo svobodo teka. Sicer pa prisegam na evropsko znamko Salomon.

Marko Mrak

Za komentiranje morate biti prijavljeni.