15 nasvetov za tekače

15 nasvetov za tekače

… in vse tiste, ki to želite postati

 1. Tek je primarno gibanje, kar NE pomeni, da zna vsak teči. Zato je priporočljivo osvežiti znanje v “šoli teka”.
 2. Trening je stres in stres povzroči v telesu adaptacijo, če se “stres” prepogosto ponavlja, telo tako visokega “stresa” ne more adaptirati, kar pokaže s poškodbami in utrujenostjo.
 3. Optimalna tehnika teka vpliva na optimalno porabo energije to pa v hitrejšega in boljšega tekača.
 4. Športna obutev je “ključ” dobrega počutja vaših nog pri teku. Predvsem se zanašajte na vaš občutek, ko kupujete novo tekaško obutev, saj tudi pri obutvi velja “100 ljudi – 100 čudi”.
 5. Trenirajte raznoliko, vsak dan ista dolžna in isti tempo ne bosta prinesla zadovoljstva. Stopnjevanja, intervalni trening, tek v klanec, tehnika teka in tempo teki bosta v vas razvila dobrega hitrega in izkušenega tekača.
 6. Delo rok v teku ni mahanje, bobnanje ali komolčenje. Roke so pokrčene med nadlahtjo in podlahtjo v kotu 90°in se gibajo naprej in nazaj v ramenu. Prsti so rahlo pokrčeni in zgornji del telesa je sproščen.
 7. Zakaj je pomembno imeti dobro tehniko? Zato, da boste zdravi premagovali razdalje, da bo vaša tekaška “kariera” dolga polna sreče in zadovoljstva brez poškodb.
 8. Oblačila za tek naj bodo parapropustna, da odvajajo znoj od telesa. Zračna, da odvajajo vroč zrak od telesa in ga na ta način hladijo. Tehnična tekaška oblačila so natančno dizajnirana za tekače.
 9. Pri nakupu tekaških copat NIKAKOR ne velja pravilo, da mora biti tekaški copat za dve številki večji. Sodoben tekaški copat je dizajniran tako, da se prilega stopalu in mu omogoča z različnimi tehnologijami, da stopalo “diha”. Ker zelo, zelo malo tekačev teče 42km ali več (zatekanje nog) to pravilo za večino populacije NE velja!
 10. Vaš tek naj bo sproščujoč, poskušajte teči lahkotno ekonomično, frekvenca koraka pa naj bo visoka okoli 180 korakov v minuti, korak pa krajši. S tem boste razbremenili svoje sklepe in boljše izkoriščali elastično moč mišic.
 11. Teči in samo teči. Raziskave kažejo, da so tekači, ki so trenirali z lastno težo ali s pripomočki manj izpostavljeni poškodbam in veliko boljše izkoriščajo moč nog, kot tekači, ki so tak treningi izpustili.
 12. Postavitev stopal pri teku je del dobre tehnike, drugi del je pozicija telesa in zavedanje tekaškega odriva, saj so mišice nog zadnje lože in gluteusa, ključne za maksimalno propulzijo telesa pri teku.
 13. Preden se odločite za trening morate vsaj 2,5 ure prej nekaj pojesti, zaužitje hrane neposredno pred tekom, ko prebavila želijo za sebe 80% krvi, ko začnete teči je večina krvi v navezi srce, pljuča in mišice. Zaradi tega občutite tiščanje in slabost saj za prebavo ostane samo še 5% krvi.
 14. Želite imeti močnejše noge in teči hitreje, kombinacija teka v klanec in intervalnega teka spodbudi živčevje, da je višje vzdraženo s tem boste hitrejši in bolj vzdržljiv tekač oziroma tekačica.
 15. Gorski tek je posebna izkušnja, zato imejte na sebi dobro opremo in ustrezno občutek katera vam bo nudila maksimalno stabilizacijo sklepov in preprečevala zdrse stopala. Obvezno imejte s seboj telefon saj vam nudi varnost, če se na brezpotjih kaj zgodi.

Marko Mrak

Za komentiranje morate biti prijavljeni.